top of page
Stagiair GBS Oud-Beijerland

Openstaande afstudeer/stage opdrachten

HBO en WO niveau

OptimaliserenProcesDraadcladden
Stage Matrijzenbouw
Stage Afstuderen Matrijzenbouw

Onderzoek naar nieuwe methode van matrijzenbouw

In activiteit Promould produceren wij mallen voor onze klanten. Zij gebruiken de mallen voor het gieten onderdelen. Deze onderdelen maken wij schuim, bekleed met hout, bekleed met een hardere kunststof. Op 2 tot 3 momenten gaat daarbij de mal op de portaal freesbank. Wij zoeken een student(e) die dit productie proces gaat innoveren. Kunnen we andere materialen gebruiken? Kunnen we productiestappen overslaan? Kan de freesbank ook printen? Wij verwachten een innovatie welke financieel onderbouwd wordt. 

Begeleider Daniel Fredriks

Het ontwerpen van een opbergsysteem voor tandwielkast onderdelen

Tijdens het inspecteren van een tandwielkast ontstaan er vele pallets vol met onderdelen. Na de inspectie wordt de reparatie aangeboden. Na opdracht moeten onderdelen worden opgemeten. Vervolgens liggen de oude onderdelen te wachten op binnenkomende nieuwe onderdelen. Gemiddeld liggen dus diverse onderdelen gedurende vele weken veel vloeroppervlak in gebruik te nemen. De opdracht is om een flexibel systeem van opslag in de lucht te ontwerpen, waarbij tussen tijds eenvoudig onderdelen eruit en erin kunnen worden gelegd. 

Wij zoeken hiervoor een student met passie voor materiaalkunde. 

Begeleider Alber van Ekeren

Stage GBS Oud-Beijerland
Stage Werktuigbouwkunde Oud-Beijerland
vlcsnap-2019-07-09-09h12m04s870_edited.j

Duidelijkheid over jouw opdracht

Wanneer je besluit om bij GBS te solliciteren, weet je altijd van te voren welke stage opdracht je krijgt. De openstaande opdrachten van dit moment staan hieronder op een rijtje.

Tandwiel in Schiedam

Omkeren van grote tandwielen

In onze vestiging van Schiedam moeten wij regelmatig grote tandwielen op een korte as omkeren. Hierbij raakt de strop de vertanding. 

Graag zouden wij willen dat een student een hulpgereedschap ontwerpt, doorrekent en fabriceert, zodat wij dit soort werkstukken veilig en zonder beschadigingen kunnen keren.

We spreken over tandwielen met een diameter van 4 meter op een as van ca. 2,5 meter.

Begeleider Alber van Ekeren

Multifunctionele steiger in verticale tandwielkastput

Regelmatig werken we met lange werkstukken die verticaal opgebouwd moeten worden. Dit zijn bijvoorbeeld tandwielkasten met lange verticale uitgaande assen van 3 meter, zoals roerwerken. Op dit moment staat er op afdeling montage een put om deze producten te bewerken. Echter, gezien we de hoogte en breedte van deze put niet af kunnen stellen, creëert dit soms onhandige en onveilige situaties. De opdracht is om een stapelbaar werkplatform te ontwerpen, ten behoeve van de veiligheid, die zowel in de put als daarbuiten bruikbaar is. Op onderstaande tekeningen is een voorbeeld te zien van wat wij verwachten en de video geeft een impressie van de afdeling montage.

Begeleider Jan de Koning

Stage Oud-Beijerland
Technische stage Oud-Beijerland
Werkplatform Oud-Beijerland stage

Bescherming laserkop

Begin 2019 hebben wij onze nieuwe hal Lasercladden in gebruik genomen. We hebben getracht de meest moderne veiligheidstechnieken toe te passen, en daarnaast vanzelfsprekend de capaciteit verhoogd. Een hal om trots op te zijn. Maar iedereen valt over het zilver papier. De laser straalt veel warmte uit. Naar de laserkop lopen slangen. Deze moeten geïsoleerd zijn voor warmte en straling. En daarvoor gebruiken wij zilver papier. Dat ziet er niet uit en we hebben diverse personen uitgedaagd om hier een professionele vervanging voor te vinden. En hoe simpel het lijkt, niemand heeft een oplossing kunnen aandragen. Ben jij een persoon die echt out of the box kan denken? 

Het lijkt gemakkelijk, maar niemand heeft een oplossing kunnen vinden. 

Begeleider Alber van Ekeren

Lasercladding hal Oud-Beijerland
Lasercladding Europoort

Ontwikkelen van een slijptool voor conische boringen in roerbladen

GBS Schiedam heeft een aantal expertises voor de maritieme sector. We zijn immers ook gevestigd op een werf met vele dokkingsmogelijkheden. Maar ook van diverse werven om ons heen worden wij ingeschakeld om meestal kromme roeren weer te herstellen. Een roer bestaat uit een blad (afmetingen van 8m hoog en 4 m breed) een roerkoning (de stang met lengtes tot 8m en diameter van 800mm. Meestal is de as boven het blad verbogen en is de verbinding tussen as en roerblad beschadigd. De as wordt van het roer gescheiden. Het roer wordt meestal middels branden en lassen in orde gebracht. Een nieuwe voor-gedraaide as is meestal beschikbaar. De verbinding tussen as en roer is een conische verbinding. deze zogenaamde conus wordt in het roerblad op de kotterbank aangebracht en op de as op een draaibank gemaakt. 

Wij beschikken over een tool waarmee wij op de kotterbank het conische gat met een bestelplaatje kunnen aanbrengen. Dit is een tijdverslindend proces en onvoldoende accuraat. 

Wij zoeken een student die op basis van de oude techniek en moderne technieken een tool ontwikkeld die voldoet aan:

  • traploze instelbaarheid van de hoek van de conus

  • zowel verspanen middels beitel als slijpen

  • hogere verspaningssnelheid

  • bruikbaar op meerdere kotterbanken

Deze opdracht bestaat uit zowel ontwerpen, analyseren, technisch doorrekenen, detailleren en het liefst ook nog fabriceren en testen van de tool. 

Wij zoeken hiervoor een student werktuigbouwkunde. 

Brosen_propelersterntychy.jpg
bb670563-0ead-44d1-a9cb-e997e18d2465.JPG

Hierboven zie je ook een aantal foto's van de grote baar, tevens zie je ook het tandwieltje wat zorgt dat bij iedere omwenteling de draadspindel waar de beitel mee in voeding gaat.

Het tandwieltje slaat iedere omwenteling tegen een op de machine opgespannen plaatje aan waardoor hij 1 tandje omgaat (er zijn verschillende afmetingen tandwieltjes om een andere voeding te krijgen)

De baar staat aan de voor- en achterzijde van de conus in een lagerblok en we kunnen met verlengstukken de conusbaar ook op bv 5 meter afstand van de kotterbank opstellen omdat

er ook roeren zijn met 2 conussen achter elkaar. Het zou mooi zijn als er ook een slijpunit op zou kunnen omdat we niet altijd mogen kotteren vanwege het feit dat de roerkoning dan te veel

in de conus zakt en we dan met de hand (dagen lang) gaan passlijpen zodat we minimale afname van de conus hebben.

Begeleider Albèr van Ekeren

Over de stagebegeleiders

Stagebegeleider engineering Oud-Beijerland

Jan de Koning

GBS Gearbox Services | Oud-Beijerland

Met jarenlange ervaring in engineering, heeft Jan bij iedere innovatie die we gerealiseerd hebben wel een vinger in de pap zitten. Als je met Jan geen oplossing voor je uitdaging weet te vinden, is de kans aanzienlijk dat er geen oplossing is. 

Stagebegeleider Heinenoord

Daniel Fredriks

Promould | Heinenoord

Met zijn doortastendheid en talent voor het opdelen van grote projecten in behapbare doelen, weet Daniel van ieder project een succes te maken. 

Stagebegeleider Utrecht

Jerome Dirven

Shipborn | Nieuwegein

Hij is net zo jong als hij eruit ziet, maar Jerome is de jongste leidinggevende in het bedrijf en dat is hij niet voor niets. Omdat hij zelf recentelijk is afgestudeerd weet hij ook precies welke uitdagingen je tegenaan loopt tijdens je stageproject.

Stagebegeleider Oud-Beijerland en Schiedam

Alber van Ekeren

GBS Gearbox Services | Oud-Beijerland
GBS Machining Services | Schiedam

Een man van de grote lijnen, die in een mum van tijd tot de kern van een probleem kan dringen. Alber stelt vragen die op het oog eenvoudig zijn, maar je wel aan het denken zetten.

Over de stagebegeleiders
Hogeschool Rotterdam Logo
Haagse Hogeschool Logo
TU Delft

Hieronder vind je een overzicht van de openstaande stage- en afstudeeropdrachten.

Hieronder vind je ook een overzicht van recent afgeronde projecten.

bottom of page