© 2019 GBS Gearbox Services International - All rights reserved.

Brand of Schaaf- en Boorwerk Rotterdam BV | Hermanus Boerhaavestraat 2 | 3261 ME Oud-Beijerland | Zuid-Holland | The Netherlands

Home | Privacy and Cookie Statement | Sitemap

Logo.png

Openstaande afstudeer/stage opdrachten

HBO en WO niveau

Wanneer je besluit om bij GBS te solliciteren, weet je altijd van te voren welke stage opdracht je krijgt. De mogelijke opdrachten waarop je jezelf voor kan aanmelden staan hieronder weergegeven. Zo proberen we je een zo goed mogelijk beeld te geven van waar jij je mee bezig gaat houden en waarin jij je gaat ontwikkelen tijdens jouw stage. 

Het optimaliseren van het proces draadcladden als alternatief voor poedercladden

Lasercladden is een proces waarbij poeder wordt gebruikt. Sinds kort bestaat er ook de mogelijkheid om te cladden met draad. De benodigde apparatuur hebben wij hiervoor aangeschaft. Maar het eerste experiment gaf problemen. De laserkop zal moeten worden gewijzigd. De juiste temperaturen dienen te worden bepaald. Uiteindelijk hopen wij met cladden met draad veel meer nieuwe doelen te kunnen bereiken. 

Wij zoeken hiervoor een student met passie voor materiaalkunde. 

Deze opdracht is inmiddels ingevuld door Werktuigbouwkunde student Robert en loopt van oktober 2019 tot april 2021. Benieuwd hoe hij het doet? Lees hier zijn stage ervaring. 

Begeleider Jan de Koning

 

Onderzoek naar nieuwe methode van matrijzenbouw

In activiteit Promould produceren wij mallen voor onze klanten. Zij gebruiken de mallen voor het gieten onderdelen. Deze onderdelen maken wij schuim, bekleed met hout, bekleed met een hardere kunststof. Op 2 tot 3 momenten gaat daarbij de mal op de portaal freesbank. Wij zoeken een student(e) die dit productie proces gaat innoveren. Kunnen we andere materialen gebruiken? Kunnen we productiestappen overslaan? Kan de freesbank ook printen? Wij verwachten een innovatie welke financieel onderbouwd wordt. 

Begeleider Daniel Fredriks

Het ontwerpen van een opbergsysteem voor tandwielkast onderdelen

Tijdens het inspecteren van een tandwielkast ontstaan er vele pallets vol met onderdelen. Na de inspectie wordt de reparatie aangeboden. Na opdracht moeten onderdelen worden opgemeten. Vervolgens liggen de oude onderdelen te wachten op binnenkomende nieuwe onderdelen. Gemiddeld liggen dus diverse onderdelen gedurende vele weken veel vloeroppervlak in gebruik te nemen. De opdracht is om een flexibel systeem van opslag in de lucht te ontwerpen, waarbij tussen tijds eenvoudig onderdelen eruit en erin kunnen worden gelegd. 

Wij zoeken hiervoor een student met passie voor materiaalkunde. 

Begeleider Alber van Ekeren

Omkeren van grote tandwielen

In onze vestiging van Schiedam moeten wij regelmatig grote tandwielen op een korte as omkeren. Hierbij raakt de strop de vertanding. 

Graag zouden wij willen dat een student een hulpgereedschap ontwerpt, doorrekent en fabriceert, zodat wij dit soort werkstukken veilig en zonder beschadigingen kunnen keren.

We spreken over tandwielen met een diameter van 4 meter op een as van ca. 2,5 meter.

Begeleider Alber van Ekeren

Duurzaamheidsaanpassingen

Als bedrijf zijn wij verplicht diverse energiebesparende maatregelen uit te voeren. Zo dragen wij bij aan minder energieverbruik, de doelstellingen van het Energie-akkoord en tegelijkertijd aan kostenbesparing binnen onze organisatie.

Om te besparen hebben wij de volgende 2 projecten gedefinieerd:

  • De warmte van onze perslucht compressoren wordt niet hergebruikt. Deze warmte zouden we kunnen gaan gebruiken voor verwarming van onze hal?

  • De perslucht zouden wij energiezuiniger kunnen produceren door koude lucht hiervoor te gebruiken

  • Tot slot willen wij een alarm melding krijgen wanneer onze buitendeuren open staan bij 15 graden of lagere buitenlucht. 

Deze opdracht is sinds december 2019 ingevuld.

Begeleider Alber van Ekeren

Ontwerpen en fabriceren van slankere laserclad kop

In 2015 heeft GBS International de business unit Lasercladden opgestart. Het begon met een hoekje in de algemene fabriekshal, maar inmiddels heeft deze bedrijfsactiviteit een eigen pand met daarin twee laserclad units. Lasercladden is een oplastechniek waar door middel van een hoogvermogen laser een dunne laag van het basismateriaal wordt gesmolten. Tegelijkertijd wordt een metaalpoeder aangebracht op het gesmolten werkstukoppervlak. Het opgespoten poeder smelt en verbindt zich samen met het basismateriaal en zo ontstaat de metallische verbinding van de twee componenten. Gezien deze techniek nog relatief nieuw is, valt er nog veel in te innoveren. Op dit moment komt het voor dat we bepaalde werkstukken niet kunnen cladden, simpelweg omdat we er niet bij kunnen. De ruimte is te klein of de hoek is onhandig. De opdracht is dus om een slankere en langere nozzle te ontwerpen en te fabriceren die voldoet aan de gestelde eisen voor de afmetingen en hoek van de lichtbundel. 

Deze opdracht is ingevuld sinds februari 2020.

Begeleider Jan de Koning

Multifunctionele steiger in verticale tandwielkastput

Regelmatig werken we met lange werkstukken die verticaal opgebouwd moeten worden. Dit zijn bijvoorbeeld tandwielkasten met lange verticale uitgaande assen van 3 meter, zoals roerwerken. Op dit moment staat er op afdeling montage een put om deze producten te bewerken. Echter, gezien we de hoogte en breedte van deze put niet af kunnen stellen, creëert dit soms onhandige en onveilige situaties. De opdracht is om een stapelbaar werkplatform te ontwerpen, ten behoeve van de veiligheid, die zowel in de put als daarbuiten bruikbaar is. Op onderstaande tekeningen is een voorbeeld te zien van wat wij verwachten en de video geeft een impressie van de afdeling montage.

Begeleider Jan de Koning

Een video over GBS International in Oud-Beijerland

Scantechniek van grote objecten en voor controle boringen tandwielkasten

In ons bedrijf zijn tandwielkasten het belangrijkste product. En dan gaat het uiteindelijk om vlakheid, maatvoering van de boringen en de parallelliteit. Je zou zeggen dat dat niet zo moeilijk is. Scannen? Meetarm? Het is mogelijk. Maar meestal niet nauwkeurig genoeg, of heel omslachtig. 

Op een beurs zien wij scan technieken zoals hier afgebeeld steeds meer opkomen. Wij hebben wel beschadigde producten die wij gedeeltelijk moeten kopiëren en re-engineeren. Zijn daar efficiëntere mogelijkheden voor?

Bij deze opdracht zouden wij graag de nieuwe technologieën in kaart gebracht zien. Maak met onze de keuze voor de techniek van morgen. 

Deze opdracht is sinds februari 2020 ingevuld.

Begeleider Alber van Ekeren

Bescherming laserkop

Begin 2019 hebben wij onze nieuwe hal Lasercladden in gebruik genomen. We hebben getracht de meest moderne veiligheidstechnieken toe te passen, en daarnaast vanzelfsprekend de capaciteit verhoogd. Een hal om trots op te zijn. Maar iedereen valt over het zilver papier. De laser straalt veel warmte uit. Naar de laserkop lopen slangen. Deze moeten geïsoleerd zijn voor warmte en straling. En daarvoor gebruiken wij zilver papier. Dat ziet er niet uit en we hebben diverse personen uitgedaagd om hier een professionele vervanging voor te vinden. En hoe simpel het lijkt, niemand heeft een oplossing kunnen aandragen. Ben jij een persoon die echt out of the box kan denken? 

Het lijkt gemakkelijk, maar niemand heeft een oplossing kunnen vinden. 

Deze opdracht is ingevuld sinds februari 2020.

Begeleider Alber van Ekeren

Over de stagebegeleiders

Met jarenlange ervaring in engineering, heeft Jan bij iedere innovatie die we gerealiseerd hebben wel een vinger in de pap zitten. Als je met Jan geen oplossing voor je uitdaging weet te vinden, is de kans aanzienlijk dat er geen oplossing is. 

Jan de Koning

GBS Gearbox Services | Oud-Beijerland

Met zijn doortastendheid en talent voor het opdelen van grote projecten in behapbare doelen, weet Daniel van ieder project een succes te maken. 

Daniel Fredriks

Promould | Heinenoord

Hij is net zo jong als hij eruit ziet, maar Jerome is de jongste leidinggevende in het bedrijf en dat is hij niet voor niets. Omdat hij zelf recentelijk is afgestudeerd weet hij ook precies welke uitdagingen je tegenaan loopt tijdens je stageproject.

Jerome Dirven

Shipborn | Nieuwegein

Een man van de grote lijnen, die in een mum van tijd tot de kern van een probleem kan dringen. Alber stelt vragen die op het oog eenvoudig zijn, maar je wel aan het denken zetten.

Alber van Ekeren

GBS Gearbox Services | Oud-Beijerland
GBS Machining Services | Schiedam
 

Hieronder vind je een overzicht van de openstaande stage- en afstudeeropdrachten.

Hieronder vind je ook een overzicht van recent afgeronde projecten.