© 2019 GBS Gearbox Services International - All rights reserved.

Brand of Schaaf- en Boorwerk Rotterdam BV | Hermanus Boerhaavestraat 2 | 3261 ME Oud-Beijerland | Zuid-Holland | The Netherlands

Home | Privacy and Cookie Statement | Sitemap

Logo.png
nb-icon-001.png

Vacatures:

Stage ervaring bij GBS International

Ontdek hoe Robert Verhoeff zijn stage bij GBS International in Oud-Beijerland ervaart.

Week 1

Het is begonnen! Mijn GBS avontuur. Normaal gesproken beginnen stages eerder, maar gelukkig kon ik bij dit bedrijf een plekje vinden. De komende tijd mag ik me bezig gaan houden bij de afdeling lasercladden, en ik heb er zin in!

Misschien is het trouwens wel handig dat ik me even voorstel: Ik ben Robert Verhoeff, 22 jaar oud, student Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam en vanaf deze week ook stagiair bij GBS Service International.

 

Lasercladden dus. Het lijkt een beetje op oplassen, maar gebeurt dan met een laser en metaalpoeder. Tot nu toe dan. Onlangs zijn we begonnen met experimenten om draad te gebruiken in plaats van poeder. Toevallig heeft mijn opdracht daar mee te maken. Ik mag uit gaan zoeken hoe we twee metalen met verschillende smeltpunten aan elkaar kunnen cladden.

 

Een flinke uitdaging, en eerlijk gezegd weet ik niet zeker of het gaat lukken, maar daar gaan we wel voor. Deze week bestond vooral uit lezen, uitzoeken en vragen stellen. Niet heel veel spannends, maar dat is te verwachten aan het begin.

 

Het is ook wel fijn dat het lasercladden een eigen hal heeft eerlijk gezegd. Zo zit ik hier wat rustiger, is iedereen hier bezig met hetzelfde doel, en sta je met je neus tussen de machines. En als ik het even niet weet? Dan willen ze zeker helpen. Met meedenken dan, want het blijft wel mijn opdracht natuurlijk. Nee, ze houden hier niet van moeilijk doen. Dat heb ik ondertussen wel begrepen.

Week 2

De tweede week zit er weer op. Een rustigere dan vorige week. Meer omdat ik me nu aan het inlezen ben en ik minder nieuwe indrukken krijg. En natuurlijk wen je ook aan de gang van zaken. Eerlijk gezegd moet ik wel bekennen dat ik deze week wel minder efficiënt bezig ben geweest. Op dit moment is het schrijven van een Plan van Aanpak de hoogste prioriteit, maar ben ook met andere dingen bezig geweest. Een dag aan tijd is opgegaan aan iets uitzoeken wat achteraf helemaal niet zo belangrijk bleek. Volgende keer maar beter mijn onderzoek voorbereiden.

Gelukkig was dat één dag van de week, dus zo’n ramp is het ook weer niet. Andere dagen ben ik wel lekker bezig geweest. Zo heb ik de proefopstelling voor het cladden voorbereid, uiteraard met hulp. Soms heb ik dat ook nodig merk ik, even er tussenuit. Weg uit de theorie en de zee aan pdf’jes die over het onderwerp te vinden zijn. Iets met bomen en een bos en dingen niet meer zien.

De werkplaats in lopen werkt dan heel goed. Scheelt ook als ik een vraag heb waar het internet mij niet direct antwoord op geeft. Dan weten de mensen in de werkplaats het wel. Ik houd er zelf ook wel van om met mijn handen bezig te zijn. De werkplaats in lopen is dus niet alleen pure noodzaak hoor. Je legt ook contacten, en krijgt een beetje meer gevoel en respect voor het werk.

Maar goed, niet te lang blijven hangen. Eerst het PvA afmaken.

 

Week 3

Het PvA is af! Tijd om de onderzoeksvragen te beantwoorden en een testplan te maken. Dat was althans wat ik aan het begin van de week had voornomen. Maar dat liep toch een beetje anders. Eén van de lasers was vrij, en dus gaf dat de kans om de testkast verder op te bouwen in de cladcabine.

Nu al beginnen met testen was misschien wat voorbarig, maar de machine was toch vrij. Daarnaast kon het ook wel helpen met de ‘officiële’ voorbereiding. “Kan ik meteen meer gericht aan de slag straks” was de gedachte.

Alleen was dat klaarzetten van de testopstelling niet zo makkelijk als ik dacht. Om de testkast te gebruiken moet de laser anders worden aangestuurd. En dat ging niet helemaal vlekkeloos. Klopt mijn programma wel? Zitten alle stekkers goed? Ben ik geen schakelaar vergeten? Laat ik het erop houden dat het een combinatie was van alle drie. Het was uiteindelijk vrijdagmiddag voordat alles werkte, maar het werkte. Maandag kunnen de eerste tests beginnen.

Technische stage of afstudeeropdracht bij GBS

Studeer jij Werktuigbouwkunde, Technische Bedrijfskunde of Automotive en ben jij op zoek naar een stage of afstudeeropdracht in Schiedam, Oud-Beijerland, Heinenoord of Nieuwegein? Bekijk nu de openstaande opdrachten en solliciteer!

Promould modelbouw prototyping composieten
Logo.png
db4240_6b170004f85c487c9d7f2603c61c2cd8~