top of page
HBO werktuigbouwkunde stage

Ontwikkelen van een slijptool voor conische boringen in roerbladen

HBO werktuigbouwkunde stage

Locatie

Schiedam

Over deze HBO werktuigbouwkunde stage

GBS Schiedam heeft een aantal expertises voor de maritieme sector. We zijn immers ook gevestigd op een werf met vele dokkingsmogelijkheden. Maar ook van diverse werven om ons heen worden wij ingeschakeld om meestal kromme roeren weer te herstellen. Een roer bestaat uit een blad (afmetingen van 8m hoog en 4 m breed) een roerkoning (de stang met lengtes tot 8m en diameter van 800mm. Meestal is de as boven het blad verbogen en is de verbinding tussen as en roerblad beschadigd. De as wordt van het roer gescheiden. Het roer wordt meestal middels branden en lassen in orde gebracht. Een nieuwe voor-gedraaide as is meestal beschikbaar. De verbinding tussen as en roer is een conische verbinding. deze zogenaamde conus wordt in het roerblad op de kotterbank aangebracht en op de as op een draaibank gemaakt.

Wij beschikken over een tool waarmee wij op de kotterbank het conische gat met een bestelplaatje kunnen aanbrengen. Dit is een tijdverslindend proces en onvoldoende accuraat.

Wij zoeken een student die op basis van de oude techniek en moderne technieken een tool ontwikkeld die voldoet aan:

- traploze instelbaarheid van de hoek van de conus
- zowel verspanen middels beitel als slijpen
- hogere verspaningssnelheid
- bruikbaar op meerdere kotterbanken

Deze opdracht bestaat uit zowel ontwerpen, analyseren, technisch doorrekenen, detailleren en het liefst ook nog fabriceren en testen van de tool.

Op de foto's hieronder zie je een aantal foto's van de grote baar. Tevens zie je ook het tandwieltje wat zorgt dat bij iedere omwenteling de draadspindel waar de beitel mee in voeding gaat.

Het tandwieltje slaat iedere omwenteling tegen een op de machine opgespannen plaatje aan waardoor hij 1 tandje omgaat. (er zijn verschillende afmetingen tandwieltjes om een andere voeding te krijgen)

De baar staat aan de voor- en achterzijde van de conus in een lagerblok en we kunnen met verlengstukken de conusbaar ook op bv 5 meter afstand van de kotterbank opstellen omdat er ook roeren zijn met 2 conussen achter elkaar. Het zou mooi zijn als er ook een slijpunit op zou kunnen omdat we niet altijd mogen kotteren vanwege het feit dat de roerkoning dan te veel in de conus zakt en we dan met de hand (dagen lang) gaan passlijpen zodat we minimale afname van de conus hebben.

Wat krijg je voor deze HBO werktuigbouwkunde stage

Naast een leuke opdracht, krijg je:

  • Stagevergoeding

  • Intensieve begeleiding

  • Reiskostenvergoeding

  • Regelmatige teamuitjes

  • Onbeperkt koffie

Beeldimpressies voor deze HBO werktuigbouwkunde stage

Jouw stagebegeleider

Albèr is iemand van de grote lijnen, die in een mum van tijd tot de kern van een probleem kan dringen. Alber stelt vragen die op het oog eenvoudig zijn, maar je wel aan het denken zetten.

HBO werktuigbouwkunde stage

Stagelocatie

Solliciteren op deze stageopdracht

We vinden het belangrijk om een goed beeld te krijgen van wie je bent en wat je graag doet. Je motivatie hoeft dus niet formeel, maar geef ons een idee van wie de persoon achter het CV is.

bottom of page