top of page
Jesse HBO _  WO stage proefstand.jpeg

Interview met stagiair Jesse

Jesse studeert Automotive aan de Hogeschool Rotterdam. Voor zijn afstudeerstage heeft hij onderzoek gedaan naar de proefstand. Hij heeft deze opdracht zo goed voltooid dat hij inmiddels in dienst is bij GBS.

Jesse huizer anchor

... Wat ik ook echt tof vindt, is de techniek. Het is groot en grof, maar tegelijkertijd moet je ook erg precies werken...

Wat heb je onderzocht tijdens je afstudeerstage?

Ik heb mijn afstudeeropdracht gedaan over het verbeteren van testmethodes van de proefstand. De proefstand is de plek waar GBS de tandwielkasten test, voordat deze terug naar de klant worden gestuurd. Ik heb hiervoor gekeken naar lekkages van en vuil in de tandwielkast.

Wat heb je gedaan om lekkages van de tandwielkast te testen?

Om vroeger in het testproces te ontdekken of een tandwielkast olie lekt, ben ik gaan kijken naar verschillende testmethodes. Ik ben hierbij uitgekomen op het testen met rook en lucht. Ik heb hierbij naar verschillende formules gekeken om de toelaatbare lekkage van de tandwielkast op te stellen. En daar heb ik een software voor gemaakt. Dan wordt de tandwielkast getest met lucht. De waardes die daar uit komen, worden vergeleken met de waardes van software. Uiteindelijk was de feedback van de docent wel dat ik beter luchtstromen in de kast had kunnen simuleren om de lekkages te testen.

En waarom wilde je een tweede opdracht onderzoeken?

Ik wilde ook nog echt iets tastbaars maken. Ik ben daarom aan de slag gegaan met het onderzoeken van vuil in de tandwielkast. Hiervoor heb ik tijdens mijn stage een opvangtank voor het opvangen van olie van de tandwielkast ontworpen en laten produceren. Ik heb na mijn stage de kans gekregen om hem helemaal zelf in elkaar te lassen en te monteren. Dat vond ik heel leuk.  In de opvangtank komt vuile olie dat is gebruikt bij het testen van de tandwielkast. De deeltjes die achterblijven na het filteren van de olie, kunnen veel zeggen over de staat van de tandwielkast. De opvangtank wordt nu gebruikt op de proefstand.

Het klinkt dat je het naar je zin hebt bij de proefstand. Wat vind je er zo leuk aan?

Het is de combinatie tussen theorie en praktijk. Tijdens de stages die ik heb gedaan, ben ik erachter gekomen dat 5 dagen achter mijn laptop zitten niets voor mij is. Hier ben ik lekker bezig met mijn handen, maar is een stuk theorie ook belangrijk.

Waarom ben je na je stage bij GBS gebleven?

Ik vind het cool dat je iets bedenkt en daarna gaat uitwerken. Ik ben nu bezig met projecten voor Machine Diagnostics. [Deze afdeling houdt zich bezig met het onderzoeken van tandwielkasten met geavanceerde tools bij de klant op locatie.] Ik ben nu een datalogger aan het maken. Die houdt de temperatuur bij van tandwielkasten die bij de klant worden getest. Maar, de proefstand vindt ik ook leuk dus daar ga ik binnenkort weer voor aan de slag.

En hoe vind je het om bij GBS te werken?

GBS is een gezellig bedrijf. Er werk met leuke mensen. Wat ik ook echt tof vindt, is de techniek. Het is groot en grof, maar tegelijkertijd moet je ook erg precies werken. En wat ik ook gaaf vindt, is dat we alles in huis doen; van de diagnose, tot het produceren, assembleren en het testen.

 

Hoe ben je bij GBS terecht gekomen?

Van school kreeg ik een maps plattegrond met allemaal afstudeerlocaties. Zo ben ik op de website van GBS gekomen met alle stageopdrachten. Ik wilde toen eigenlijk aan de slag met het maken van een automatische boenmachine, maar die opdracht werd niet goedgekeurd door school. Tijdens de sollicitatie met de directeur, hebben we toen overlegd dat ik aan de slag zou gaan met het uitbreiden van testmethodes op de proefstand.

 

Heb je nog een tip voor mensen die nu een stage zoeken?

Zorg tijdens je stage dat je je opdracht duidelijk hebt. Je moet niet te lang in de theorie blijven hangen en zo snel mogelijk dingen gaan realiseren.

Jesse HBO _  WO stage proefstand.jpeg
Verder lezen
bottom of page